24 de desembre 2010

TRANSFORMAR EL LLOC DES DE LA PELL

Laia Escribà Nadal - Yosko Navarro Garcia- Sicilia, arquitectes


Remodelar un Habitatge, un Ajuntament i un Showroom - Tres projectes de Re-HABILITACIÓ, tres espais on hem desvetllat i valoritzat l’arquitectura original, tot i adpatant-la a nous usos i exigències.


1- Arquitectura de la memoria. Remodelació d’un habitatge a Barcelona:
Tornem a l’estat inicial, a través d’una rehabilitació estricta;
Recuperem la estructura original de la casa, posem en valor l’arquitectura original, distorsionada per un cúmul d’actuacions fragmentàries. Refem els elements bàsics que configuren el carácter tan especial de l’habitatge. Confiem en el saber fer d’uns industrials-artesans capaços de realitzar tècniques gairebé abandonades en l’actualitat :
  • refem les motllures i les finestres en arc
  • recuperem el terra de gres
Evoquem la historia de la casa i re-fem la memoria. Seleccionem i reinterpretem els episodis que més ens interessen:
  • Els mosaics hidràulics recuperats, col.locats seriadament, sense reproduir la filigrana original
  • Una vitrina de la cuina antiga, reconstruida en el mateix lloc, amb les mateixes rajoles verd llimona: com sobreviure un enderroc.
  • Una visual guardada en el record, una porta que s’obre i és finestra.
  • La repisa de marbre de la cuina antiga esdevé una peça especial del tetris hidràulic.
  • Un banquet fixe on hi solia haber una cadira, una dutxa reproduïnt la hornacina de l’antic bany.



2- Arquitectura de la funció. 2ª Fase de la remodelació de la Seu del Districte de Sants-Montjuïc:
Descobrim que l’arquitectura original s’adapta perfectament als nous usos, tant des del punt de vista espaial, com de textura.
És una feina de neteja, de depurarció de l’arquitectura dels apòsits que se li han anat adherint, fruit del mal ús i del pas del temps, per deixar que parli l’escencia de l’arquitectura original. Ella ens guia en el procés a seguir.
  • Un terra tècnic ens permet donar una base tersa a l’arquitectura d’arcs i voltes, mentre l’allibera del feixuc pas de les noves instal.lacions de clima, electricitat, veu i dades, que discorren per sota.
  • Les voltes de rajola erecuperades, il.luminant-se des de les noves safates, amb funcions de control acústic i pas d’instal.lacions.
  • Les necesiitats de distribució es resolen amb mampares de vidre, amb bastidor metàl.lic engaltat en els murs existents,



3- Arquitectura de l’imaginari
Assistim a la transformació d’un pis tradicional de l’eixample barcelonés en el món de fabulosos dolços.
Una fantasia amb olor a xocolata que embolcalla el visitant tan bon punt franqueja la porta a aquest nou univers. Es tracta d’un itinerari ple de sorpreses i misteris, on l’objecte a exposar es transforma en la propia arquitectura. Una arquitectura sorpresiva i sensual, que transgredeix les lleis de la perspectiva, mitjançant una subtil i.lluminació, l’ús de miralls i altres recursos escenogràfics.
  • Un espai reduït es desdobla per un joc de miralls, eixamplant els seus límits.
  • El visitant i la seva imatge multiplicada i embolcallada per aquest món de fantasia.
  • Les parets ondulants de merengue s’alcen fins els sostres, puntejades de broxetes, dolces i atractives, flotant per sobre de les superficies on deixen caure les seves ombres.
  • Una llum que cambia de caramel a blanc,deixant protagonisme als objectes exposats,un sostre de bombolles que dibuixen cercles en una superficie que recorda a l’aigua.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada