21 de setembre 2010

a01- COREA DEL SUD, PAÍS POLIÈDRIC

Irene Solà
Vaig tenir la sort de poder descobrir Corea del Sud a través d'una beca universitària el 2005-2006 per anar a cursar-hi 5è d'arquitectura. Seül és una ciutat que no deixa indiferent; la densitat, el caos, les olors, la cultura, l'idioma, l'activitat frenètica durant les 24h del dia… un allau de noves sensacions per descobrir!
El fort creixement exponencial que ha experimentat el país durant els últims 50 anys ha provocat grans contrastos. La tecnologia punta i el tradicionalisme conviuen generant situacions i imatges completament sorprenents per uns ulls occidentals.
Corea gaudeix d'una cultura molt antiga i arrelada que s'extén en tots els àmbits de la societat. Des de la religió i la llengua, fins a les relacions estereotipades i protocol·làries entre tots els seus habitants. L'edat, el sexe, la professió, l'estatus social, la posició dins la família... són determinants per la vida de qualsevol coreà o coreana.
Enmig dels grans gratacels i del dens trànsit de cotxes, es troben els antics mercats on és possible trobar de tot! Des qualsevol espècie, fins a l'energètic ginseng, roba típca, calçat, qualsevol objecte inimaginable de 1a, 2a i 3a mà... i el famós kimchi (col fermentada), vegetal imprescindible en la dieta de qualsevol coreà o coreana!
La societat coreana dedica gairebé totes les hores del seu dia a treballar. Després de les llargues jornades laborals, els amics es troben i comparteixen fideus amb sake i  van als karaokes a cantar. L'èxit de les trobades se l'emporta qui aconsegueix beure més i afinar millor les melodies. Gairebé tothom té un karaoke a casa per poder practicar i així assegurar l'aprovació del públic en aquestes trobades.
No s'ha d'oblidar que Corea del Sud és un país en guerra. Des de la Guerra de Corea, els americans estan instal·lats a l'actual Corea del Sud per evitar qualsevol nou atac provinent del Nord. La influència i la presència dels USA en la República Coreana és evident en molts àmbits. Aquest pànic a noves invasions bèl·liques, també els va portar en el seu moment a posar proteccions a totes les platges del mar de Japó per prevenir les possibles invasions marítimes provinents del país nipó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada