30 de setembre 2010

Què s'ha fet dels Ponts gironins de l'Eiffel?"

La Miriam Jorba ens ha proposat una arquipíndola titulada "Què s'ha fet dels Ponts gironins de l'Eiffel?" juntament amb un suggeriment per a un nou Flascó que parlés de l'evolució de Girona. Pero, hem pensat que per tal de que fos extensible a altres ciutats podria titular-se: "Transformacions urbanes".
Així que, amb la proposta múltiple de la Miriam, podem presentar un nou flascó amb una arquipíndola de la que us en adjuntem la seva presentació:

"Tothom coneix el Pont de Ferro, pintat de vermell, que creua el riu Onyar i que surt a totes les postals de Girona? Però qui sap que aquest pont és nomès 1 dels 8 ponts que la companyia Gustave Eiffel va construir aquí a Girona a finals del s. XIX?


A finals del s.XIX, gràcies al desenvolupament industrial, a Girona arriba el ferrocarril i són necessaris 5 nous ponts. I degut al creixement urbanístic de la ciutat més enllà dels rius són necessaris 3 nous ponts que suportin les riuades que inundaven la ciutat sovint.

Què s’ha fet d’aquest ponts de l’Eiffel? On estaven ubicats i on són ara? Molts d’ells han desaparegut, però altres encara es conserven…"

27 de setembre 2010

Com les petites passes fan un camí...

L'arquitecte Pau Casaldàliga ens presentarà l'arquipíndola titulada "Com les petites passes fan un camí..." sobre el  projecte "huella", disseny d'una llamborda per a exterios. Aquesta s'inclourà en el flascó "Máxim detall".

22 de setembre 2010

a09- VIATGES CONDICIONATS

Eva Micaló
Viatges condicionats per la carrera d’arquitectura.
Són el tipus de viatges que es fan quan estàs immers en la carrera i et sembla que l’arquitectura ho és tot i aprofites les vacances per visitar les obres que has estudiat durant el curs.

21 de setembre 2010

a08- CALIDOSCOPI

Toni López
DESCONNEXIÓ
Aprofitar tal vegada la única manera que tenim per desconnectar de tot plegat.
Nomes fugint tinc la sensació de fer vacances, malgrat arribar destrossat…
Es molt mes fàcil connectar estant relaxats.

a07- LA DERIVA DEL PAQUEBOTE

Pablo Twose i Maria Pancorbo.

En el año 1923, en el libro “hacia una arquitectura” Le Corbusier escribe:
“Los arquitectos viven en la estrechez académica, en la ignorancia de las nuevas reglas de construcción….Pero los constructores de los paquebotes, audaces y sabios, crean palacios junto a los cuales las catedrales son muy pequeñas: ¡ Y los echan al agua!
La arquitectura se ahoga con las costumbres”Y es cierto que estos buques de más de 250 metros de eslora son majestuosas construcciones, enormes contenedores de actividad.

a06- VIURE L'ARQUITECTURA

Toni Vilanova
Vint fotografies i cinc minuts per xerrar ens han permès recordar i transmetre als companys un seguit de percepcions arquitectòniques, d’atmosferes i sensacions lligades a la provincia del Veneto i a la ciutat de Palladio, Vicenza.
Recordar les visites a les Villes Palladianes de bon matí o al cap vespre, la Villa Rotonda, la Villa Emo, la Villa Maser, la Villa Poiana Majore o escapades a Venècia a la illa de la Judeca, descubrir l’obra de Carlo Escarpa o fer cafès, grapes i escoltar música italiana “a la plaça Dei Señori sota els pòrtics de la Bàsilica Palladiana ens retorna sens dubta a tots aquests bons moments viscuts. Viure l’arquitectura, sovint mes difícil que tant sols veure-la, es el que cada dia anhelem més.

a05- D'OSLO A BERGEN

Lourdes Ferran
Oslo Opera House. L’edifici, projectat per l’estudi d’arquitectura Snøhetta de la mateixa ciutat d’Oslo es va inaugurar l’any 2008 i va obtenir el premi Mies Van Der Rohe 2009. L’edifici sembla sobresortir de l’aigua, com si es tractés d’un fiord. El teulat inclinat, revestit de marbre blanc de Carrara permet que s’hi pugui caminar i ser un bon mirador del fiord i la ciutat.  Altres materials utilitzats són la fusta a l’interior, el vidre (molt del qual cobert amb panells solars) i el formigó.  

a04- L'ARTIC I ELS INUITS

Francesc Bailón
Els inuit que significa éssers humans són un dels pobles indígenes que encara conserven moltes de les seves antigues tradicions. Vivint en perfecta simbiosi amb la naturalesa, els inuit han sabut aprofitar al màxim els escassos recursos que l'Àrtic els ofereix i s'han convertit en l'actualitat en la societat caçadora més avançada del món. Al nord-oest de Grenlàndia trobem un dels grups inuit més tradicionals anomenat Inughuit (“els grans homes”). Són caçadors del gel i fills de la terra.  

a03- HAMBURG

Jordi Crous

HAFEN CITY: Un projecte de planificació urbanística, de l’equip EMBT (Enric Miralles-Benedetta Tagliabue) en el entorn del riu Elba i en una zona molt i molt cèntrica en que se estan construint grans edificis residencials i d’oficines a l’entorn d’un espai per vianants, ple de  terrasses i zones de jocs infantils,amb  mobiliari urbà (faroles, bancs,  jardineres...) dissenyades en el seu estudi. Es una de les zones d’obres mes grans que aquest moment s’està construint a Europa.

a02- DESCOBRINT L'ARQUITECTURA

David Aubert
Com viatjar pot influenciar i modificar la visió d’una persona que es va convertint amb arquitecte al llarg del transcurs d’aquests?
Aquesta breu mostra d’imatges pretén ser l’explicació cronològica de com un estudiant que comença el seu periple en la universitat s’adona què és l’arquitectura i descobreix com viure-la.
Un estudiant que pot gaudir de la magnífica oportunitat de viatjar a cinc destinacions immillorables a nivell arquitectònic, una en cada any que dura el seu pas per la universitat.
Aquest estudiant aterra durant el seu primer curs juntament amb els seus companys a Berlin. Ciutat que l’hi obrirà els ulls un cop païda la informació que n’obtindrà, temps desprès d’haver-la viscuda. Però mentrestant es mostra inicialment escèptic a tot allò que el rodeja i com sí d’uns ulls verges es tractés no atança a veure més enllà de la primera capa superficial. Això òbviament es trasllada en la seva forma de plasmar sobre paper fotogràfic aquest tipus d’arquitectura, desconeguda per el moment.

a01- COREA DEL SUD, PAÍS POLIÈDRIC

Irene Solà
Vaig tenir la sort de poder descobrir Corea del Sud a través d'una beca universitària el 2005-2006 per anar a cursar-hi 5è d'arquitectura. Seül és una ciutat que no deixa indiferent; la densitat, el caos, les olors, la cultura, l'idioma, l'activitat frenètica durant les 24h del dia… un allau de noves sensacions per descobrir!
El fort creixement exponencial que ha experimentat el país durant els últims 50 anys ha provocat grans contrastos. La tecnologia punta i el tradicionalisme conviuen generant situacions i imatges completament sorprenents per uns ulls occidentals.

20 de setembre 2010

Inauguració dedicada als viatges

El passat dijous vam inaugurar el cicle de trobades d'intercanvi d'experiències a la seu de la Demarcació de Girona del col·legi d'Arquitectes de Catalunya. 
En aquest primer flascó d'arquipíndoles, que estava dedicat als viatges, els nou participants  ens van oferir reflexions variades sobre els diferents destins, com el contrast cultural amb d'altres societats, l'evolució de la manera de veure i viure l'arquitectura a mesura que es viatja, reflexions sobre el descobriment de nous paisatges i ciutats, del valor del viatge en sí mateix i tot el que comporta, en referència a l'elecció del destí, o sobre el somni en moviment que és transportat pel propi viatge.
Creiem que totes aquestes diferents aproximacions van arribar a compondre una certa idea de conjunt sobre el fet de viatjar i per això volem agraïr als participants la seva aportació a aquesta visió general i la seva contribució en realitzar una sessió dinàmica que va superar tota expectativa.
La seguent trobada serà el pròxim dijous14 d'octubre. Esperem que us hi animeu a participar!

10 de setembre 2010

Flascó de viatges pràcticament ple

Ja tenim el primer flascó d'arquipíndoles de viatges pràcticament ple, aquests són els títols i els seus participants:

a01- COREA, PAÍS POLIÈDRIC - Irene Solà i Comalada
a02- DESCOBRINT L'ARQUITECTURA - David Aubert
a03- HAMBURG - Jordi Crous
a04- L'ÀRTIC I ELS INUITS - Francesc Bailón
a05- D'OSLO A BERGEN - Lurdes Ferran
a06- VIURE L'ARQUITECTURA - Toni Vilanova
a07- LA DERIVA DEL PAQUEBOT - P.Twose i M. Pancorbo
a08- CALIDOSCOPI - Toni López
a09- VIATGES CONDICIONATS - Eva Micaló

Us esperem el pròxim dijous dia 16!

Viatges condicionats

L'Eva Micaló ens presentarà una arquipíndola titulada " Viatges condicionats " sobre els motius de l'elecció dels destins.

08 de setembre 2010

Calidoscopi

En Toni López ens presentarà una arquipíndola titulada " Calidoscopi "

La deriva del paquebot

Pablo Twose i Maria Pancorbo ens presentaran l'arquipíndola titulada "La deriva del paquebot", en la que reflexionaran sobre els creuers.

Viure l'arquitectura

El Toni Vilanova ens parlara de Vicenza en l'arquípindola titulada "Viure l'arquitectura"

D'Oslo a Bergen

La Lurdes Ferran ens presentarà el viatge "d'Oslo a Bergen"

07 de setembre 2010

L'Àrtic i els inuits

En el próxim flascó d'arquipíndoles de viatges, l'antropòleg Francesc Bailón ens parlarà de L'Àrtic i els inuits.

03 de setembre 2010

Hamburg

Jordi Crous ens presentarà una arquipíndola sobre Hamburg.

Descobrint l'arquitectura

David Aubert ens presentarà una arquipíndola titulada: "Descobrint l'arquitectura", en la que parlarà de diversos viatges realitzats durant la carrera d'arquitectura.