30 d’abril 2011

ELS GRATACELS DE LA FRIEDRICHSTRASSE

Xavier Moliner i Milhau (androna)
El projecte de gratacels de la Friedrichstrasse proposat per Mies van der Rohe es va materialitzar en tres fotomuntatges diferents pensats per presentar-se al concurs. La parcel.la triangular va condicionar la forma de l’edifici el qual, molt lligat als moviments expressionistes, va voler transmetre una forma cristal·lina i etèria que sorgia del terra, com si d’una peça de cristall es tractés.
Deixant de banda el seu valor conceptual vaig fer l’exercici d’intentar determinar fins a quin punt els tres fotomuntatges mostraven la realitat del projecte dibuixat per l’arquitecte. De seguida es va fer evident les transformacions i alteracions que va haver de fer Mies per tal de construir aquelles tres imatges per tal d’arribar al resultat desitjat. Vaig emprar la tècnica de la restitució per tal d’obtenir els punts de vista i observar si les perspectives coincidien amb els dibuixos. 

GORDON CULLEN - UN ANÁLISI MEDIANTE LA VISIÓN SERIAL

David Jiménez
Gordon Cullen fue un conocido urbanista británico con una gran capacidad gráfica. Gracias a su obra y los estudios gráficos realizados a lo largo de los años influyó en  nuevas formas de percibir la ciudad y en la obra de unos amigos suyos: Alison y Peter Smithson.

EL FOTOMUNTATGE ARQUITECTÒNIC, UNA PETITA HISTÒRIA

Xavier Moliner i Milhau (androna)
L’aparició de la fotografia va suposar un trasbals d’una gran magnitud en el món de la representació i especialment en els àmbits pictòrics. La nova descoberta va ser considerada d’entrada com una representació fidedigne i exacte de la realitat però, fonamentat pels artistes de l’època, totalment mancada de qualsevol valor artístic. La representació feta a través d’un aparell mecànic no podia transmetre cap sentiment ni tenir ànima. Els arquitectes, formats a les mateixes facultats artístiques que els pintors, van seguir els mateixos raonaments que els seus companys il·lustrats, de tal manera que la introducció i la utilització de la fotografia en la representació arquitectònica com a mètode d’expressió va tardar molt de temps.

26 d’abril 2011

Canvi d'hora excepcional

Excepcionalment i per a que no hi hagi la coincidència amb altres esdeveniments de màxima audiència, demà  l'hora d'inici de la sessió d'arquipíndoles serà a les 19:00h.

22 d’abril 2011

Dibuix de viatge

La Marta Masferrer presentarà l'arquipíndola "Dibuix de viatge" en la que ens parlarà de " Passejar a l'atzar, sense mapa, i amb la sensació de descobrir una ciutat desconeguda. Fixar imatges, detalls, situacions,....un aprenentatge constant dels espais que ens envolten. Una relació entre l'observador i el medi, condicionada per aconteixaments, entorn i experiències anteriors. Explorar l'univers urbà a través de l'esbòs, per entendre i comprendre a través de l'observació."

19 d’abril 2011

Maqueta, digitalització, impressió

L'Oriol Texidor ens presentarà l'arquipindola titulada "Maqueta, digitalització, impressió", en la que explicarà
la manera que s'utilitza a l'estudi d'en Gehry per representar la seva arquitecturamitjançant maquetes i com aquestes es digitalitzen per a obtenir un document en 3d per a construir l'edifici, o com inclús en un futur, no tant llunyà, imprimir-lo.

17 d’abril 2011

Dibuixar l'arquitectura

En Ruben Páez presentarà una arquipíndola titulada " Dibuixar l'arquitectura: el principi que la genera, la defineix i la identifica" en el proper flascó de "Metòdes d'expressió"

12 d’abril 2011

L'ARQUITECTURA COM A EXCUSA CULTURAL

Xavier Moliner i Milhau (androna)
 La cultura esdevé sovint una excusa per transformar-se en intervencions, sovint emparentades amb el concepte arquitectònic, ja sigui per la seva forma o pel seu esperit. Des del nostre petit estudi, Espai Androna, recollim molt sovint aquells projectes al marge de lo establert, aquelles intervencions difícils d’encasellar, sovint a cavall entre la intervenció artística i el disseny de l’espai, materialitzant les formes en una obra efímera de curta durada.

11 d’abril 2011

AR + QUITECTURA PLÀSTICA

Oriol Texidor 

"ar+quitectura plàstica" som un estudi d’arts plàstiques especialitzat en intervenir en espais arquitectònics.
Treballem en col·laboració amb els despatxos d’Arquitectura resolent conjuntament alguns espais o elements del projecte mitjançant la pràctica artística.
Dissenyem i executem les nostres propostes.
En un habitatge unifamiliar sorgeix la necessitat de crear un element que proporcioni ombra al jardí. Proposem un element escultòric que, mitjançant un senzill mecanisme de politges i manetes, es converteix en una pèrgola eventual.