27 de maig 2011

La Fàbrica del Sol

Toni Solanas
(abans) Edifici de la Fàbrica del sol:
Rehabilitació i remodelació de l’edifici de les antigues oficines de La Fàbrica del gas.
Obra de Josep Domènech i Estapà, del 1907, al barri de la Barceloneta a Barcelona.
La foto és dels anys 50.


(després) Edifici La Fàbrica del sol.
Client 1a fase: associació Futur Sostenible; construcció: Escola Taller Barcelona Activa

Client 2a fase: Àrea de Medi Ambient d el’Ajuntament de Barcelona; construcció: Natur System

(abans) Les instal·lacions eren, com acostuma a passar en les rehabilitacions, absolutament obsoletes. S’havien substituit les fonts naturals de llum i calor per les habituals artificials que creen consums elevats d’energia. Calia recuperar l’aprofitament inicial de les fonts de llum, calor i refredament pròpies del clima mediterrà: el sol i la brisa.
(després) Un cop fet l’anterior per reduir la demanda d’energia i després també de buscar l’eficiència de les maquinàries, és quan toca pensar en les energies renovables: solar tèrmica i fotovoltaica. Si només fem el 3r pas perdem moltes oportunitats.
(abans) Un terrat a la catalana totalment malmès permet un canvi radical en la coberta: eliminació de forats de ventilació necessaris per la compartimentació excessiva de l’interior, recollida d’aigua de pluja mitjançant una coberta aljub...
(després) part transitable i part de coberta verda, situació de pèrgola suport de plaques solars tèrmiques de tubs al buit (per donar fred i calor). Espai divulgatiu com la planta baixa de l’edifici.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada