27 de juny 2011

Projectes de cooperació per al desenvolupament a l'India

Jordi Pujol
La Fundació Vicenç Ferrer treballa en les zones rurals del districte d’Anantapur, al sud de la Índia, amb un clima molt sec i càlid (temperatures màximes 45º)

Rehabilitació del carrer Barcelona a "Centro Habana" Cuba.

Xavier Pigrau
Vista general del carrer Barcelona mirant cap el “Capitolio”, una de les imatges més emblemàtiques del “Centro Habana” : el carrer Barcelona es situa exactament perpendicular a la façana posterior de l’edifici esmentat. La imatge reflexa les obres de rehabilitació ja acabades. L’edifici de la dreta a primer terme és el nº 63, a la planta baixa del qual es troba un espai de documentació anomenat “Barcelona-Habana” que ofereix informació sobre temes que afecten a ambdues ciutats. Les dues façanes del tram del carrer Barcelona entre els carrers “Aguila” i “Amistad” en una imatge del 2006 prèvia a l’execució de les obres de rehabilitació. Les vistes estan, a l’igual que la anterior, orientades cap el “Capitolio” i permeten comparar l’estat del conjunt abans i després de les obres.

26 de juny 2011

Posada en valor del patrimoni arquitectònic i urbà de Guinea Equatorial



La Laida Memba Ikuga i la Mercè de Cabanyes Gay exposaràn una arquipíndola sobre la posada en valor del patrimoni arquitectònic i urbà de Guinea Equatorial, de la que ens n'avancen:
" Des de les primeres extraccions de petroli durant els anys 90, empreses internacionals s'han traslladat a Guinea Equatorial per a participar al 'Plan Nacional de Desarrollo Económico y Social'. Degut als rellevants canvis econòmics generats per l'eclosió petroliera, s'ha produït un procés de creixement urbà molt accelerat. La construcció de infraestructures i nous assentaments humans posa de manifest una sèrie de conflictes entre les noves propostes d'urbanització i els hàbits i pràctiques socials de la població local. Basant-nos en l'entorn construït com a testimoni de fenòmens culturals i el seu interès com a bé col.lectiu, hem iniciat el primer inventari de patrimoni arquitectònic a través del Departament de Cultura de Guinea Equatorial. Mitjançant un estudi exhaustiu de l'entorn construït del país, volem identificar aquells "llocs" de valor social, cultural, artístic o històric. D'aquesta manera podem obtenir directrius per a plantejar solucions als conflictes actuals i exposar propostes cap a un desenvolupament econòmic sostenible."

23 de juny 2011

Namaste Girona

La Mª Clara Riera, presentarà titulada Namaste Girona.

22 de juny 2011

Rehabilitació del carrer Barcelona a "Centro Habana" Cuba.

En Xavier Pigrau presentarà una arquipíndola sobre: " els treballs realitzats per l’Ajuntament de Barcelona a través dels Departaments d’Arquitectura i de Cooperació Internacional i Solidaritat juntament amb la “Oficina del Historiador de la Habana” per tal de portar a terme la rehabilitació de dues illes de cases del carrer Barcelona del barri de “Centro Habana” de l’Havana (Cuba).
La zona en qüestió és molt menys coneguda que la famosa “Habana Vieja” i es troba situada al sector d’eixample per darrera del Parque Central, un cop passades les antigues muralles de la ciutat. El carrer Barcelona es situa exactament perpendicular a la façana posterior de l’edifici del “Capitolio” i ofereix una de les perspectives més conegudes de la zona : tan coneguda és, que la seva imatge és utilitzada en les campanyes de promoció turística de la ciutat.
El barri es troba molt degradat, amb proliferació dels infra-habitatges a partir de la divisió de les unitats existents i amb una manca de dotacions i serveis, així com una notable precarietat estructural.
Iniciats els primers treballs de recollida de dades a l’any 2002, les obres s’han portat a terme entre els anys 2006 i 2009 i han consistit essencialment en la recuperació dels edificis de les illes entre els carrers “Águila” i “Amistad” i la seva rehabilitació per tal de millorar les seves condicions de seguretat i habitabilitat, així com també les estètiques.
S’ha actuat sobre onze edificis, amb més de quaranta habitatges a més a més d’un espai enjardinat situat en un solar al mig del front d’una de les illes. "

20 de juny 2011

Per a que a uns els sobren canyes i el altres no en tenen


L' Esteve Roca ens presentarà una arquipíndola titulada " Per a que a uns els sobren canyes i el altres no en tenen "  en la que exposarà: " les conclusions dels principals tractats, protocols, declaracions, ... que s’han generat en el conflicte del Sahara. Hi ha un fons positivat que hauria de permetre la construcció d'una realitat basada en un model de justícia social més equitatiu. Reflexions sobre quin ha de ser el paper dels diversos agents a la cooperació. "
 

Projectes de cooperació per al desenvolupament a l'India

En Jordi Pujol presentarà una pinzellada de la seva experiència de dos anys com a cooperant a l’Índia amb la Fundació Vicenç Ferrer. La Fundació es dedica al desenvolupament integral del districte d’Anantapur,  i especialment de la població més desafavorida formada per les castes més baixes, els grups tribals, les dones i els discapacitats. En aquesta organització, la feina de l’arquitecte és el disseny i el control d’obra de grans equipaments (3.000 a 10.000 m2) per les àrees de sanitat, educació i infraestructures seguint una arquitectura austera i funcional  i al mateix temps que s’adapti al rigor del clima, a la gran complexitat social, a les peculiaritats culturals i als requeriments de l’organització. Alguns dels projectes destacats són un institut-residència per a nens discapacitats a Raptadu, un hospital per al tractament de malalties infeccioses a Bathalapalli i l’hospital general de Kalyandurg.

16 de juny 2011

Allotjament per estades temporals al recinte de l'Hospital de Boulemmane (Marroc)

El Bernat Llauradó ens presentarà una arquipíndola sobre el disseny d'un mòdul d'allotjament per estades temporals al servei dels familiars dels residents a l'hospital de Boulemmane (sobretot pels familiars de les dones que ingressen per donar a llum). Per aquesta comunitat de muntanya significa la possibilitat que el procés del par es pugui desenvolupar amb l'acompanyament i suport de la família, qüestió realment important en la seva cultura. El simple fet de permetre un espai d'estada als familiars (dormitori, serveis i office/menjador) redueix la possibilitat de mortalitat infantil en el par o d'altres problemes derivats per la negativa de les mares a desplaçar-se sense la família.

15 de juny 2011

Pròxim flascó: COOPERACIÓ

L'últim flascó d'arquipíndoles de la temporada estarà dedicat als projectes de cooperació:


" Iniciatives i projectes que tenen per objectiu la millora de les infraestructures, l’habitatge, l’educació, la salut ... en localitzacions menys desenvolupades, necessitades d’una reconstrucció després d’una catàstrofe o sectors socials més necessitats. Les actuacions en zones rurals de pocs recursos, utilitzant materials i tecnologies locals de baix cost. Els treballs per a la gent i amb la gent que afavoreixen les accions participatives,  l’aprenentatge i la formació per aconseguir el desenvolupament i l’autonomia local.
El tema està obert a totes aquelles accions de voluntariat que mitjançant aspectes relacionats amb l’arquitectura pretenen millorar sectors desafavorits."

Us animem a participar-hi!
Serà el proper dia 29 de Juny a les 20h, a la sala d'actes de la Demarcació de Girona del COAC.