El passat dijous en el flascó "Materialitzacions" van presentar-se diverses experiències entorn del fet constructiu en l'arquitectura amb un gran protagonisme dels sistemes constructiu industrialitzats. La Pià Romans, ens va explicar com es proposa donar un nou ús a un element constructiu per tal de resoldre les edificacions de suport d'un espai públic aconseguint-ne una execució més ràpida i efectiva. En Jordi Rodríguez-Roda, ens exposà la seva àmplia experiència en la projectació i execució d'edificis realitzats completament en fàbrica, mitjançant estructura metàl·lica i sistemes constructius en sec, que es divideixen en múltiples mòduls tridimensionals que són transportats i reensamblats a l'obra. Ens va presentar la versatilitat i eficiència d'aquest sistema que permet realitzar els edificis en plaços d'execució molt reduits, exemplificat en l'execució d'una l'escola. A continuació en David Codinach i en Marc Riera, ens van explicar la seva experiència en l'ampliació d'una escola que havia estat projectada per a un sistema constructiu convencional i que es va haver d'adaptar per acabar ser construït amb el mateix sistema modular industrialitzat que ens acabava de presentar el Jordi Rodriguez-Roda. Ens van parlar de les modificacions dimensionals i constructives així com de la velocitat en la presa de decicions en l'única visita d'obra a fàbrica.En Sergi Valls ens va exposar un recorregut per a diferents obres, desde les que només acabaven resolent preindustrialment determinats elements, fins aquelles que ja han sigut concebudes i executades d'aquesta manera, ja sigui amb estructures de formigó o d'acer.
Amb la seva experiència de 30 anys en la indústria de la prefabricació, en Pere Arumí ens va explicar com es plantejen el repte de donar resposta a les especificitats de cada projecte per a que la prefabricació sigui una aliada en la projectació i oferint una resolució constructiva efectiva. Finalment, la última presentació va ser la del Ricard Turón, que ens mostrà l'execució d'una casa amb l'estructura realitzada amb panells de fusta contralaminada, un sistema totalment oposat en pes, respecte al soterrani de formigó d'aquesta mateixa casa, i que permetia una execució en 2 dies de tota l'estructura, d'una forma molt sezilla i eficaç.
En acabar les presentacions es va desencadenar un debat entre els participants i el públic en referència als avantatges de la industrialització i dels sistemes constructius exposats.
Després d'aquest flascó d'arquipíndoles tant constructiu, mai millor dit, estem molt agraïts a tots els participants que han estat disposats a compartir les seves experiències amb tots nosaltres.