27 de gener 2011

El barri de Sant Narcís de Girona


L'Alea Noguera, ens presentarà una arquipíndola sobre el cas del Barri de Sant Narcís, de Girona, des dels inicis a l'actualitat. Un barri que va nèixer en ple Règim franquista amb la Ley de Casas Baratas per fer front a la necessitat d'habitatge: un gran polígon d'habitatges creat del no-res però amb rerefons de les idees de la ciutat-jardí anglesa.
Serà en el flascó; Transformacions urbanes.

21 de gener 2011

One step beyond

Ricard Turón

Projectar amb processos constructius industrialitzats

Sergi Valls
La prefabricació ha estat present en el món de la construcció des dels seus orígens i ha permès materialitzar gran part de les aportacions arquitectòniques que hi ha hagut al llarg de la història. La prefabricació no és res més que la industrialització parcial d’alguns processos constructius; quan la prefabricació és entesa com a un instrument projectual més apareixen ja edificis concebuts des dels processos necessaris per la seva materialització, entrem doncs a projectar també mitjançant els  processos industrialitzats. Cassos pràctics: IES MEDITERRANEA al Vendrell, CEIP PARC DEL SALDADAR a Alcarràs, ESCOLA BRESSOL LA VEREMA a Ripollet.

La prefabricació

Pere Arumí

La prefabricació es un camí per aconseguir que les idees de projecte i de construcció es plasmin de manera certa i planera en la construccio de l’Obra.
Es gairabé l’única manera que tenim els projectistes de construir de manera fidedigna una idea, fidel al seu concepte inicial i adaptat de manera certa i controlada perque sigui constructiva i tingui un final feliç
L’interlocutor de l’industria del prefabricat existeix, es una persona amb una sensibilitat respecte al projecte i a les idees que ens permet compartir, identificar, millorar i fer del nostre projecte una bona obra.

industrialització adaptada a les necessitats de l'edifici

Jordi Rodriguez-Roda 

Construcció industrialitzada d’un edifici entre mitgeres a Santa Coloma de Gramanet.


" claridad y ligereza caracterizan hoy la sublimación de las cosas: su ingravidez es un factor positivo... "   Alejandro de la Sota.
1.La construcció industrialitzada és un procés de fabricació d’edificis de tots tipus i ús, dividits amb mòduls, normalment paral·lelepípedes, la mida dels quals varia en funció de la distribució i característiques de l’edifici, amb la limitació del transport i l’accessibilitat. 
Estructura en forma de mecano, amb els interiors totalment acabats i equipats: utilitzem elements lleugers de construcció en sec per tal de  facilitar l’execució en fàbrica i rendibilitzar el posterior transport.L’execució a fàbrica elimina les dificultats que generen les incidències del temps, augmenta els nivells de seguretat dels operaris, millora la gestió dels residus i permet realitzar els treballs de forma planificada i continua, mentre a l’emplaçament de l’edifici es duen a terme els treballs d’obra civil. D’aquesta manera s’estableix una reducció dràstica del termini d’entrega de l’obra en condicions d’ús. 

Com utilitzar un marc de formigó per una altre funció ... o perquè se'l mengi la serp

Pià Romans
Parc de la Sauleda-Carrilet de Palafrugell, inscrit al Pla de Barris i promogut per l'Ajuntament amb fons de la Generalitat, per integrar un barri degradat a la ciutat .
Obra març-desembre 2010
L'excusa: la utilització de peces prefabricades no pensades en origen per a l'ús a que el destinem.
Es planteja el recosit de les zones i barris que integren el parc amb una única manera de enfrontar-lo, i sobre tot utilitzant de forma extensiva i intensiva el mateix material com a element identificatiu d'aquesta unitat.

Un flascó molt constructiu

El passat dijous en el flascó "Materialitzacions" van presentar-se diverses experiències entorn del fet constructiu en l'arquitectura amb un gran protagonisme dels sistemes constructiu industrialitzats. La Pià Romans, ens va explicar com es proposa donar un nou ús a un element constructiu per tal de resoldre les edificacions de suport d'un espai públic aconseguint-ne una execució més ràpida i efectiva. En Jordi Rodríguez-Roda, ens exposà la seva àmplia experiència en la projectació i execució d'edificis realitzats completament en fàbrica, mitjançant estructura metàl·lica i sistemes constructius en sec, que es divideixen en múltiples mòduls tridimensionals que són transportats i reensamblats a l'obra. Ens va presentar la versatilitat i eficiència d'aquest sistema que permet realitzar els edificis en plaços d'execució molt reduits, exemplificat en l'execució d'una l'escola. A continuació en David Codinach i en Marc Riera, ens van explicar la seva experiència en l'ampliació d'una escola que havia estat projectada per a un sistema constructiu convencional i que es va haver d'adaptar per acabar ser construït amb el mateix sistema modular industrialitzat que ens acabava de presentar el Jordi Rodriguez-Roda. Ens van parlar de les modificacions dimensionals i constructives així com de la velocitat en la presa de decicions en l'única visita d'obra a fàbrica.
En Sergi Valls ens va exposar un recorregut per a diferents obres, desde les que només acabaven resolent preindustrialment determinats elements, fins aquelles que ja han sigut  concebudes i executades d'aquesta manera, ja sigui amb estructures de formigó o d'acer.
Amb la seva experiència de 30 anys en la indústria de la prefabricació, en Pere Arumí ens va explicar com es plantejen el repte de donar resposta a les especificitats de cada projecte per a que la prefabricació sigui una aliada en la projectació i oferint una resolució constructiva efectiva. Finalment, la última presentació va ser la del Ricard Turón, que ens mostrà l'execució d'una casa amb l'estructura realitzada amb panells de fusta contralaminada, un sistema totalment oposat en pes, respecte al soterrani de formigó d'aquesta mateixa casa, i que permetia una execució en 2 dies de tota l'estructura, d'una forma molt sezilla i eficaç.
En acabar les presentacions es va desencadenar un debat entre els participants i el públic en referència als avantatges de la industrialització i dels sistemes constructius exposats.
Després d'aquest flascó d'arquipíndoles tant constructiu, mai millor dit, estem molt agraïts a tots els participants que han estat disposats a compartir les seves experiències amb tots nosaltres.

17 de gener 2011

Lego

En David Codinach i en Marc Riera, ens explicaràn l'arquipíndola titulada "Lego" en el flascó Materialitzacions.

14 de gener 2011

la prefabricació

L'enginyer Pere Arumi presentarà una arquipíndola titulada "la prefabricació" en la que exposarà les seves experiències i  refelexions després d'haver estat 30 anys materialitzant projectes en prefabricat.

13 de gener 2011

Projectar amb processos constructius industrialitzats

L'arquitecte Sergi Valls ens presentarà l'arquipindola " Projectar amb processos constructius industrialitzats " dintre del flascó "materialitzacions" del proper dijous dia 20. N'adjuntem una introducció:
" La prefabricació ha estat present en el món de la construcció des dels seus orígens i ha permès materialitzar gran part de les aportacions arquitectòniques que hi ha hagut al llarg de la història. La prefabricació no és res més que la industrialització parcial d’alguns processos constructius; quan la prefabricació és entesa com a un instrument projectual més apareixen ja edificis concebuts des dels processos necessaris per la seva materialització, entrem doncs a projectar també mitjançant els processos industrialitzats. Cassos pràctics: IES MEDITERRANEA al Vendrell, CEIP PARC DEL SALDADAR a Alcarràs, ESCOLA BRESSOL LA VEREMA a Ripollet."

12 de gener 2011

Industrialització adaptada a les necessitats de l'edifici

L'arquitecte Jordi Rodriguez-Roda, participara en el flascó materialitzacions, amb l'arquipíndola titulada " Industrialització adaptada a les necessitats de l'edifici" sobre la construcció insutrialitzada d'un edifici entgre mitgeres a Santa Coloma de Gramenet.